Tips van een professional

Tips verzameld door Maaike van der Linden Vooren. Maaike is opgeleid als HBO creatief therapeut. Ze heeft ruim 20 jaar ervaring in de ouderenzorg, onder meer op een dagbehandeling voor mensen met dementie en bij mensen met dementie thuis.

Zoek activiteiten die passen bij de persoon met dementie. Voorkeuren kunnen echter ook veranderen door de dementie. Iemand die vroeger altijd heeft gehouden van jazz kan nu meer van André Rieu houden..

Het is voor mantelzorgers vaak lastig om hulp van anderen te accepteren. Als ze dit toch doen dan is dit vaak maar eenmalig. Het is echter zinvol om een periodiek terugkomende afspraak te maken. Bijvoorbeeld.. de buurman/vrouw/oude vriend/dochter/zoon/ etc. komt elke vrijdagmiddag sjoelen, haalt de persoon met dementie elke dinsdag op voor een autoritje, wandelt elke woensdagochtend, neemt de persoon met dementie mee naar het zwembad, leest voor uit gedichtenbundels/krant/moppenboekjes.

Mantelzorgers hebben vaak hun wens dat de persoon met dementie zelf een activiteit kan uitvoeren zonder dat zij hier zelf actief in hoeven zijn. Leg de lat niet te hoog. Genieten van een muziek- of natuur DVD is ook een activiteit.

Huishoudelijke activiteiten komen dagelijks terug en kunnen in aangepaste vorm ook een bron van plezier zijn /vervullend/bevredigend. Probeer de persoon met dementie bij deze activiteiten te betrekken. Het gevoel van iets betekenen voor een ander, kan belangrijk zijn.

Veel spellen kunnen nog gespeeld worden, maar vragen een aanpassing of vereenvoudiging van de spelregels. Rummicub kan je bijvoorbeeld nog prima op cijfer leggen zonder op de kleur te letten. Spellen waarbij het geheugen nodig is zoals memory kunnen confronterend zijn en kunnen soms beter niet gespeeld worden.

Zingen geeft plezier. In sommige woonplaatsen is er zelfs een koor speciaal voor mensen met dementie, het geheugenkoor.