Voorbeelden van plezierige activiteiten bij dementie

Bewegen
Bij de keuze voor bewegingsactiviteiten is het belangrijk dat de persoon met dementie activiteiten leuk vindt. Sport- en spelvormen die zijn afgeleid van activiteiten die in de jonge jaren beoefend werden, vormen hiervoor een goed uitgangspunt. Zwemmen, dansen of gymnastiekoefeningen, eventueel op muziek, zijn daar  voorbeelden van. Ook een dagelijkse wandeling en, indien mogelijk, een fietstochtje horen daarbij. Vanwege het niet altijd herkennen van plaatsen en straten is begeleiding hierbij wenselijk.
(Bron: http://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/sportblessures)

Huishouden
Het is van belang om zo lang mogelijk deel te blijven nemen aan huishoudelijke taken die men voorheen ook deed, zoals (samen) afwassen, was opvouwen, poetsen of eten klaarmaken. Het zal niet meer zo netjes en snel gebeuren als voorheen, maar dat hoeft niet erg te zijn. Koken zal nu met toezicht en met vertrouwde recepten moeten gebeuren, maar kan nog steeds zorgen voor lekkere resultaten.

Creatief
Spelletjes voor volwassenen zoals domino en kaarten kunnen gespeeld worden in vereenvoudigde versies. Handwerk of schilderen wordt slechter van kwaliteit en minder vakkundig, maar kan nog steeds leuk gevonden worden.

Muziek en televisie
Muziek is van onschatbare waarde. Draai oude liedjes of oude muziek waarvan uw naaste hield en ga samen met hem/haar de liedjes meezingen. Sommige mensen met dementie kunnen beter zingen dan praten. Sommigen kunnen ook televisie of dvd’s leuk vinden; vooral als hun aandacht getrokken wordt door programma’s of onderwerpen over de tijd toen ze jong(er) waren. Voorbeelden zijn dvd’s of oude opnamen van Swiebertje, Ja Zuster Nee Zuster, programma’s met Mies Bouwman of Willem Duijs of over vroegere leden van de koninklijke familie.

Sport en tuinieren
Degenen die vroeger al belangstelling hadden voor sport of tuinieren, kunnen nog steeds in staat zijn er iets aan te doen. Sportprogramma’s op televisie zijn er genoeg en tuinieren of binnenshuis planten verzorgen is met enige hulp mogelijk.
(Bron: www.levenmetdementie.webklik.nl)